Preotul, Mărturisitorul și Profesorul Constantin Galeriu - PAROHIA VARESE

Du-te la conținut

Meniul principal :

Preotul, Mărturisitorul și Profesorul Constantin Galeriu

 
 
Preotul, Mărturisitorul și Profesorul Constantin Galeriu – Omul lui Dumnezeu (10 august)

Gândurile noastre de recunoștință închinate oamenilor lui Dumnezeu din anii vechiului regim totalitar, îl au la loc de aleasă şi vrednică pomenire pe bunul Părinte Profesor Constantin Galeriu. Profesorul mărturisitor care trăiește ceea ce propovăduiește – stați aproape de Părintele Galeriu, ca să rămâneți aproape de Dumnezeu”- era sfatul Părintele Ioan Iovan urmă cu 30-40 de ani.

După Sfânta Liturghie, când întra în casa parohială, pe la orele 15.00-16.00, nu mergea  să se odihnească. Gusta puțină mâncare și se retrăgea la rugăciune, în camera sa, unde citea din nou pomelnicele. Îmi spunea: „Am o datorie. Să-i spun lui Dumnezeu necazurile, durerile, neajunsurile, suferințele și bucuriile oamenilor, iar acum le am în minte proaspete. Până nu termin rugăciunea pentru ei, nu pot să fiu împăcat.” Părintele cunoștea suferința în tot adâncul ei și toată viața a dorit să ajute, să aline, să tămăduiască suferința sufletească a fraților săi.

Ne-a fost profesor multor generații de slujitori ai Bisericii. Din copilărie l-am cunoscut pe Părintele Constantin GALERIU, iar în anii de seminar, la biserica Sfântul Silvestru și acasă unde se afla într-o continuă liturghie și slujire, apoi la facultate și mai ales ca duhovnic, cu iubirea sa părintească mi-a împărtășit multe din oceanul harurilor sale. La susținerea disertației:„ Viața în Hristos temei al propovăduirii”, mi-a spus: „ Această lucrare abia începe. Viața în Hristos și propovăduirea prin exemplul personal este definitorie pentru slujirea lui Dumnezeu. Ai o temă pentru toată viața! Conștiința ta să o dedici slujirii lui Dumnezeu și oamenilor!  Să te gândești mereu la întâlnirea cu Dumnezeu!”

„Când stai sau mergi, când lucrezi sau vrei să te odihnești, mintea și sufletul tău trebuie să lucreze gândind și grăind cu inima, rugăciunea inimii sau psalmii și mai ales rugăciunile care invocă Sfânta Treime! Când te rogi sufletul tău se încarcă. Trebuie să fim plini de harul lui Dumnezeu permanent pentru prezent și clipa următoare. Trebuie continuitate în fapte bune, în rugăciune și în slujirea semenilor, așa se înduhovnicește omul!”

„Rugăciunea trebuie să fie continuă, să ajungă o stare duhovnicească, firească! Să-i iubești pe oamenii și să-i slujești cu iubire! Să-i porți în inimă pe toți! Un preot îi poartă înaintea lui Dumnezeu pe toți pe care i-a cunoscut sau i-a slujit în viața sa. Să le împărtășești iertare și binecuvântare din iubire. Să fie viața ta în duh smerit, mărturisitoare prin fapte bune și prin atitudine, o continuă comuniune cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cu sfinții și cu oamenii pe care trebuie să-i ajuți, să fie ai lui Dumnezeu! Preotul nu-i preot doar în fața sfântului altar! Preoția începe la hirotonie și te responsabilizează până la sfârșitul vieții! Propovăduirea cea mai grea dar cea mai completă, mai autentică și mai mobilizatoare este predica prin exemplul personal, predica sfinților. Preoția se împlinește printr-o continuă pregătire, slujire, jertfă, iubire și o continuă mărturisire. Tu să-L ai pe Dumnezeu în inimă și-n viața ta și atunci Mântuitorul se va propovădui prin persoana ta!”

Mulți dintre noi, preoții și creștinii care l-am cunoscut, îi datorăm multă recunoștință Părintelui Profesor care ne-a deslușit tainele mântuirii și a strălucit în propovăduirea lui Hristos prin viața sa. Învățăturile, viața, mărturisirea și duhovnicia Părintelui Constantin Galeriu a deschis calea către mântuire multor oameni. A fost dăruit de Dumnezeu să întărească credința ortodoxă a neamului său.

Preot Silviu State – Varese, Italia


http://www.episcopia-italiei.it/mps/?p=447

 
 
 
Cerca
Facebook Like Email Facebook Google+ Twitter Box
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal